Buna ziua,
Am si eu o mare problema. Copilul meu este in vacanta la tata pentru o luna de zile incepand de pe data de 1 August. Inafara faptului ca tatal nu stiu unde locuieste cu acest copil imi este interzis sa-mi vad copilul in aceasta perioada. Astazi ma sunat fetita si era tare suparata. Fostul sot inafara de pensia alimentara nu il intereseaza prea multe de acest copil . Ideea este am dreptul sa-mi vad copilul pana pe 30 august? Mai ales ca tatal refuza sa ii ia temele copilului.
RASPUNS:
Din pacate daca un ati cerut expres instantei ca in timpul vacantei cat timp copilul este in grija parintelui nerezident (tatal in aceasta speta) sa aveti si dvs posibilitatea de a interactiona cu copilul din punct de vedere legal hotararea judecatoreasca nu va da dreptul sa interactionati cu copilul. Acum partea legala si partea morala a situatiei sunt lucruri total diferite. O asemenea exludere a paritnelui rezident din preajma copilului (sa nu cunaosca unde se afla pe parcursul celor 30 de zile) imposibilitatea de a dialoga la telefon, etc nu sunt lucruri normale. Parintii trebuie sa gaseasca maturitatea de a lasa la o parte razbunarile prin intermediul restrictionarii accesului la copil. In fond ele afecteaza cel mai mult pe copil.
Ce puteti face:
1. incercati sa discutati cu fostul sot privitor la faptul ca minora are nevoie sa va aiba aproape pe ambii parinti. In acest sens puteti sa ii propuneti chiar sa redactati un plan parental (www.arpcc.ro/wiki/plan-parental) in care sa reflrectati de comun acord un program de legaturi personale care saimplice accesul regulat la copil atat pentru dvs cat si pentru tata. Daca dvs va intelegeti puteti oricand merge inclusiv la judecatorie si sa cereti modificarea sentintei. Sentitnele sunt prin natrua lor extrem de succinte si nu pot detalia toate problemele sau situatiile viitoare. Un plan parental o poate face insa. Incercati sa utilizati serviciile unui mediator eu experienta de viata si cu experienta in situatii de conflict parental. Nu sunt multi, dar exista. Veti vedea ca o terta persoana poate sa va ajute mult atat pe dvs cat si pe tata sa obiectivizeze situatia si sa puneti binele copilului pe primul plan. Sunt niste bani bine investiti daca omul chiar are experienta.
2. primul pas in a-l face pe celalalt sa se schimbe este sa te schimbi chiar tu. In aceasta lnie de idei ganditi-va daca in timpul celorlalte 11 luni de zile modul in care dvs permiteti si stimulati accesul celuilalt parintel la copil este adecvat. Adica daca predinteti tatalui (confirm cu sentinta) sa vada copilul doar o data la 14 zile (in weekend) s-ar putea ca asta sa fie cauza "revansei" pe care dvs o aveti experimentati acum. Oricum ar fi ... interactiunea copilului cu parintele de care e despartit nu ar fi bine sa fie mai lunga de 3-4 zile. Nicidecum 30 de zile cum se intampla acum pt dvs sau 14 zile cum se intampla in celelalte 11 luni din an pentru fostul dvs sot.
3. Aveti grija mare cu programele de tip "o interactiune la 14 zile" aceste programe snt de fapt cauza dezangajarii multor parinti nerezidenti. Inchipuiti-va ca dvs ati trebui sa va vedeti un persoana draga dvs (sot, iubit, copil, nu conteaza) doar o data la 14 zile. Credeti ca o atare relatie de afectiune va rezista timpului? Sau in 2-3 ani se va raci si va deveni o relatie golita de continut? Dvs ca mama care va pasa de copilul dvs ar trebui sa va ganditi sa propuneti o interactiune mai ampla. Altfel comportamentele de dezangajare parentala pe care le enumerati vor deveni ireversibile. Studiile de zeci de ani pe familii aflate in diverse aranjamente custodiale in strainatate au arata ne-echivoc ca parintii nerezidenti ramana angajati parental chiar si la 10-15 ani dupa divort doar daca sunt implicati continuu, minim 35% din timp in cresterea copilului ... adica exact asta: sa faca teme, sa pregateasca copilul de scoala, sa ii cumpere hainute, sa il ingrijeasca cand e bolnav.
Colectivul ARPCC
[ngo1952]
[ngo1952]
"Dezangajarea parentala" este cauza pentru care peste 50% din tatii care erau responsabili si implicati anterior divortului dispar din viata copilului dupa divort … in doar 2-3 ani ani. E pacat pt copil in primul rand. Tatal (dupa o oarecaer suferinta) se recasatoreste, are alte relatii, alti copiii poate dar copilul ramane practic orfan de un parinte si, pierde oricelegatura semnificativa cu intreaga familie extinsa din partea tatalui
RăspundețiȘtergere