Autor: Lavinia Radu, Sănătatea Media Group
Preluare de pe EXPLORE MEDICINE TV, cu acordul autorilor
Preluare de pe EXPLORE MEDICINE TV, cu acordul autorilor
O problemǎ gravǎ care poate apǎrea ȋn cazul litigiilor de divorț, ȋn care sunt implicați și minori, este reprezentatǎ de PAS- sindromul de alienare parentală.
Lector univ. dr. Simona Maria Vlădica a explicat magistraților care sunt semnele care indicǎ o posibilǎ alienare parentalǎ: „Copiii ar trebuie sǎ fie centrul existenței noastre. Uneori ȋnsǎ, pǎrinții uitǎ acest lucru și se transformǎ ȋn pǎrinți alienatori. Ați auzit cu siguranțǎ despre spǎlarea creierului, situație ȋn care copiii sunt ȋndoctrinați și ajung sǎ creadǎ cu convingere cǎ ceea ce spune pǎrintele alienator despre celǎlalt pǎrinte este adevǎrat.”
Psihologul a explicat faptul cǎ alienarea apare pe fondul unor sentimente care nu se estompeazǎ ci devin mai puternice: „Copilul nu cunoaște sentimentul de urǎ decȃt dacǎ este ȋnvǎțat de cǎtre cineva ȋn acest sens. Respingerea pǎrintelui este ilogicǎ și nefireascǎ, mai ales ȋn condițiile ȋn care ȋntre pǎrinte și copil existase o relație normalǎ ȋn trecut. Copilul va resimți un dezechilibru ȋn plan intern și se confrunta cu o disonanțǎ cognitivǎ (...) Un model de alienare poate ȋncepe farǎ nicio intenție de virusare conștientǎ sau de a dǎuna sau distruge relația cu celǎlalt pǎrinte. Mȃnat de frica de a pierde custodia, un pǎrinte simte nevoia de a vorbi despre celǎlalt pǎrinte de rǎu, pentru a-și asigura victoria ȋn instanțǎ.”
Mai mult, atunci cȃnd copilul nu participǎ la campania de denigrare, pǎrintele alienator amenințǎ cu pǎrǎsirea sau cu retragerea afecțiunii: „Un semn al alienǎrii este faptul cǎ de cele mai multe ori, copilul ȋn cauzǎ nu-și poate argumenta motivele sentimentelor lui. De asemenea, pǎrintele alienator are o mare dorințǎ ȋn a obține decizii judecǎtorești care sǎ blocheze accesul celuilalt pǎrinte la copil (...) Identificarea timpurie a simptomelor este vitalǎ pentru cǎ dacǎ se ajunge la gradul sever de alienare totul devine ireversibil. Ȋn acest moment copilul neagǎ orice experințǎ pozitivǎ din trecut, ajunge sǎ ȋși urascǎ pǎrintele necustodian, ajunge sǎ simtǎ ostilitate pentru unul dintre pǎrinți din motive total superficiale, copilul prezintǎ o lipsa de ambivalența clarǎ. Ȋn acest stadiu, copilul nu se va simți vinovat de modul ȋn care se poartǎ cu pǎrintele.”, a continuat lector univ. dr. Simona Maria Vlădica. Din nefericire, alienarea parentalǎ este o realitatea a zilelor noastre iar ȋn acest sens, ȋn anul 2010, Brazilia a fost prima țarǎ din lume care a emis o lege privitoare la acest fenomen, conform cǎreia pǎrintele alienator este amendat.
Manifestarea care a reunit experții magistrați și experții psihologi a fost organizatǎ de cǎtre Tribunalul București, Institutul de Psihologie Judiciarǎ și Sǎnǎtatea Media Group, la inițiativa dr. Simona Maria Vlǎdica.
Materiale video de la conferinţă (selecţie promovată de ARPCC):
- P03 - Alienarea parentala, o realitate a zilelor noastre - Conf. Simona Vladica video si ppt
- P06 - Expertiză psihologică versus anchetă psihosocială - dr. Ștefan Iulian - Laurențiu, psiholog și președintele Institutului de Psihologie Judiciarǎ video si ppt
Conținut mapă privitoare la alienare parentală:
- Pliantul despre alienarea parentală editată de PA Awareness şi ARPCC, http://goo.gl/zgJaJP
- Culegere de cazuri de alienare parentală descrise de prof. dr. R. Warshak, http://goo.gl/N89M2
- Culegere de cazuri de alienare parentala recunoscute de CEDO, http://goo.gl/pn8IO3
- Culegere de sentinţe româneşti care recunosc fenomenul alienării parentale, http://goo.gl/2nby0m
- Textul (tradus) primei legi din lume privitoare la alienarea parentală - http://goo.gl/HvbwUH
Mi-e dor de tata
http://miriamstanescu.blogspot.ro/2011/03/alienarea-parentala.html
Radu Clit: Contradictie si evolutie in definirea perioadei de latenta
http://cafegradiva.ro/radu-clit-contradictie-si-evolutie-in-definirea-perioadei-de-latenta/
http://miriamstanescu.blogspot.ro/2011/03/alienarea-parentala.html
Radu Clit: Contradictie si evolutie in definirea perioadei de latenta
http://cafegradiva.ro/radu-clit-contradictie-si-evolutie-in-definirea-perioadei-de-latenta/
Alienare parentală sau infractiune? Manipulare negativa, înşelăciune sau abuz de încredere? S-a aplecat vreodată puterea legislative asupra acestui aspect, care până la urmă este unul din factorii importanţi ai creşterii ratei de infracţionalitate (prin intervenţia brutală, exercitată de unul din părinţi asupra psihicului copilului) pentru a încerca să găsească soluţii de reyolvare? A luat vre-o instanţă în calcul , atunci când a pronunţat o sentinţă definitivă intr-un proces de divorţ , acest aspect ? Dacă răspunsul este da,măcar la una din întrebări, dezbaterile pe această temă au sens,altfel.......................
RăspundețiȘtergereAcum 5 ani de zile cand ARPCC a inceput campania de sensibilizare a publicului si specialistilor privitor la alienarea parentala. Aceasta tulburare era cvasinecunoscuta in Romania … acum psihologii vorbesc despre ea in conferinte, le fac training judecatorilor, etc. Cred ca s-au facut pasi in acest domeniu. Desigur ca ne-am dori o lege privitoare la alienarea parentala, dar asta nu merge decat daca mai multi factori interesati din societatea civila (specialisti, parinti) vor incepe sa creasca presiunea pe legiuitori sa adopte o astfel de lege. In acest moment, din pacat, efortul (statului, parintelui tinta) de a penaliza un alientaor este cu mult mai mare decat sanctiunea propriu zisa … fapt ce face sa se perpetueze alienarea. Este datoria noastra, a cetatenilor, sa punem capat acestui abuz impotriva copiilor.
Ștergere