Pagini

luni, 24 februarie 2014

Asistăm la apariţia unui nou ONG care poate în sfârşit schimba modul în care sunt trataţi părinţii de către instanţele de familie

Articol de Rachel Alexander (iunie 2013), traducător: Ionela Popescu


Asistăm la apariţia unui nou ONG care poate în sfârşit schimba modul în care sunt trataţi părinţii de către instanţele de familie. În prezent, deficienţa în majoritatea statelor SUA o reprezintă faptul că cea mai mare parte a timpului petrecut cu copiii se alocă mamelor, iar taţii trebuie să plătească pensie alimentară. Acest lucru nu este drept faţă de taţi şi a condus la abuzuri masive în cadrul sistemului, determinând unii taţi să comită suicid sau să ajungă la închisoare.  
O organizaţie nouă a cărei membră sunt, pe numele ei Leading Women for Shared Parenting (Organizaţia Femeilor Lider pentru Custodia Comună), îşi propune să îndrepte această deficienţă, invitând femei şi mame să susţină custodia fizică comună. Observând că femeile însele susţin inversarea acestei situaţii, legiuitorii vor schimba finalmente legile pentru a face ca această deficienţă să devină o prezumţie pentru drepturi egale la custodie.
În mod constant, între 78 şi 87% dintre bărbaţi şi femei susţin custodia fizică comună – şi nu există o diferenţă statistică între sexe. Dr. William Fabricius, Profesor de Psihologie la Universitatea de Stat din Arizona, a descoperit aceste rezultate în urma unor sondaje în rândul rezidenţilor din Pima County, Arizona. De asemenea, a observat rezultate similare în cadrul unor sondaje efectuate în Canada şi Massachusetts. Din nefericire însă, Fabricius notează că “există o prăpastie considerabilă între părerile actuale ale publicului care favorizează puternic ideea de custodie fizică comună, după cum reiese din sondajele, şi voturile exprimate de legislativele diferitelor state, referitor la alocarea reşedinţei copilului, şi practica legală actual relative la timpul de vizită”.
Motivul pentru care nu avem custodie comună este dat de faptul că aceasta reprezintă o mare afacere. Avocaţii specializaţi în dreptul familiei câştigă mult prea mult de pe urma anilor de procese, iar asociaţiile de avocatură de stat îşi ajută membrii să ţină sistemul în ghearele lor lacome, făcând lobby pe lângă legislatori să se opună reglementărilor privind custodia comună.
Numeroase studii de cercetare indică custodia fizică comună ca fiind benefică pentru copii. Peste 36 de studii medicale arată că aranjamentele de tip custodie comună – luarea deciziilor împreună şi timp petrecut cu copiii aproape egal – oferă cele mai bune rezultate pentru copii. Aceleaşi studii arată şi că aranjamentele de tip vizită o dată la două weekend-uri din partea celuilalt părinte, dispuse în mod standard de către instanţe, nu sunt benefice pentru copii.
Stereotipul conform căruia femeile au un simţ mai dezvoltat în creşterea copiilor decât bărbaţii este pus la îndoială de un studiu publicat cu câţiva ani în urmă în revista Dezbaterile Academiei Naţionale de Ştiinţe. Studiul a relevat faptul că odată deveniţi taţi, bărbaţii îşi dezvăluie şi ei abilităţile de îngrijire a copiilor. Nivelul de testosteron la bărbaţi scade cu 30% odată ce aceştia devin taţi, şi chiar mai mult atunci când copiii acestora sunt mici şi taţii sunt în mare parte ocupaţi cu creşterea lor.
Conform unui raport prezentat luna aceasta de Pew Research Analysis, femeile nu mai stau acasă şi nu mai depind de veniturile bărbaţilor pentru a se întreţine. În 40% la sută dintre gospodăriile unde există şi copii, femeile sunt singura sau principala sursă de venit, o cifră record. Aceasta reprezintă o creştere de 400% faţă de 1960, când doar 11% dintre mame aduceau venit în casă.
Ce soră, mamă, bunică sau fiică nu a avut un frate, tată sau fiu care să nu sufere de pe urma sistemului nedrept al dreptului familial? Multe femei ajung să-şi ajute ruda de sex masculin să-şi plătească pensia alimentară şi taxele judiciare. Personal nu am copii, dar am cheltuit mulţi bani şi timp ajutându-mi rudele de sex masculin cu procedurile legale privind custodia copiilor şi pensia alimentară.
Fără îndoială, această mare nedreptate face ca printre membrele acestei noi organizaţii să se numere în mod surprinzător conservatoarea Phyllis Schlafly sau fosta preşedintă a feministei Organizaţii Naţionale a Femeilor. Cu acordul întregului spectru politic există o şansă imensă ca legiuitorii să lupte împotriva “şmecherilor” care fac lobby din partea asociaţiilor de stat ale avocaţilor şi vor aproba legi privitoare la custodia comună.
Legiuitorii trebuie să facă faţă şi presiunii de a înlocui reglementările depăşite care nu prevăd drepturi reale ambilor părinți, prin aranjamente custodiale care implică timp  aproximativ egal. Sintagma “Custodia comună” (n.t. ceea ce oficial în România se numește ”autoritatea parentală comună”  sau ”custodia comună legală”) reprezintă, deseori, aproximativ același lucru ca și “custodie unică”, un timp total insuficient petrecut de copil în îngrijirea părintelui nerezident. Prin custodie legală comună în continuare se acordă unuia dintre părinţi, mult prea mult timp şi control, precum şi pensie alimentară din partea celuilalt părinte, lucru ce stimulează conflictele inter-parentale în detrimentul copiilor). Această deficienţă trebuie să devină o prezumţie pentru drepturi egale de custodie pentru cei doi părinți, bineînțeles dacă nu se comit abuzuri, încălcări grave ale legii sau nu există alte asemenea circumstanţe în cazul unuia dintre cei doi părinți.
Copiii din trecut (inclusiv fiicele unor familii divorțate) care au fost privaţi de întâlnirile cu taţii lor pe parcursul copilăriei sau care şi-au văzut taţii fără prea multe resurse financiare, au devenit acum adulţi şi spun răspicat factorilor politică că aşa ceva nu se mai poate. A venit timpul să încetăm să mai îndulcim legea în detrimentul familiilor. Acum, un grup de femei-lider îşi fac vocea auzită.

Rachel Alexander


this article can be found here: http://goo.gl/iLW3TD
această traducere poate fi descărcată de aici: http://goo.gl/m63G5E

Colectivul ARPCC

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumim pentru comentariul dvs. Acesta va fi moderat in cel mai scurt timp posibil.
Politica sitului nu permite schimbul de adrese de e-mail, limbajul licentios sau atacul la persoana.

Colectivul ARPCC