ÎNTREBARE:
Sunt mama unui băieţel
de 6 ani,am custodie comună cu tatăl lui.M-am recăsătorit şi soţul meu este în
Anglia. Nu pot pleca cu copilul din ţară la reşedinţa mea din Anglia pt că nu am
acordul tatălui,ce aş putea să fac? Copilul are domiciliul la mine conform unei
hotărâri judecătoreşti rămasă definitivă.
RĂSPUNS:
Înţelegem că tatăl
copilului locuieşte în ţară. Înţelegem că instanţa a stabilit domiciliul
copilului la o adresă din Tulcea (adresa dvs de reşedinţă). În mod cert
instanţa nu v-a dat dreptul (pe noul cod civil nu este legal) de a schimba
unilateral locuinţa copilului în altă localitate sau în altă ţară. Va trebui să
vă gândiţi că o astfel de decizie dramatică de a schimba locuinţa copilului va
face extrem de greu pentru părintele care rămâne în ţară şi pentru copil să
poată să păstreze relaţii personale de calitate. În sine, nu neapărat
schimbarea locuinţei copilului în altă ţară se va reflecta intr-o creştere a
calităţii vieţii copilului. Copilul, în mod ideal are nevoie de ambii părinţi naturali precum şi de afecţiunea familiei extinse. etc.
În cazul în care
totuşi consideraţi că nu există o altă opţiune aţi putea să vă gândiţi la un
aranjament în care copilul ar rămâne în ţară (cu tatăl) iar dvs. ați pleca
împreună cu noul soț. Din acest punct de vedere legea vă permite ca şi părinţi
a decideți de comun acord schimbarea locuinţei copilului la tată. Dvs putând pleca liberă din
ţară.
Alternativ puteţi
încerca să îl convingeţi pe fostul soţ să îşi idea acordul privitor la mutarea
reşedinţei copilului în străinătate, oferindu-vă în schimb să plătiţi un
anumite număr de călătorii ale copilului spre ţară şi posibilitatea de a găzdui
pe copil (ca şi compensaţie pentru timpul în care nu se vede cu copilul în perioada şcolară) timp de 2-3 luni în vacanţa de vară şi în restul vacanţelor copilului (de Paşte, de Crăciun, etc.)
Există variante care
ar putea fi negociate cu tatăl copilului, în măsura în care veţi aborda această
problemă cu tact şi consideraţie pentru îngrijorările acestuia (că s-ar putea să
se rupă permanent legăturile de afecţiune dintre dânsul şi copil). Vă recomandăm
călduros medierea împreună cu un mediator cu experiență. Un terţ poate fi mai obiectiv în acest gen de discuţii.
Desigur există și
posibilitatea apelării la instanța de judecată dar nu vă recomandăm să mergeți
pe această cale (costisitoare ca timp și ca efort financiar) decât dacă ați
epuizat celelalte soluții.
Colectivul ARPCC
Buna ziua,am citit raspunsul dvs si am ramas stupefiata,deci pt ca sunteti PRO custodie comuna(cum ziceti voi,pt ca este autoritate parinteasca comuna)ma sfatuiti sa-mi parasesc copilul,sa-l las cu tatal,dc maria sa nu doreste sa-mi dea semnatura,deci nu se ia in considerare binele copilului,ci al TATALUI,ca doar sunteti PRO tatici,militati pt drepturile lor:)
RăspundețiȘtergereAm vazut ca nu ati cerut informatii despre relatia tata-copil,mama-copil,implicarea tatalui in cresterea copilului...etc,am mai retinut ca e o "decizie dramatica" sa plec cu copilul in Anglia,dar nu este dramatic sa-l las la tata,care,apropo,nici macar nu-l vrea la domiciliul sau,iar eu sa plec "libera" la noul sot.Domnilor,acest copil nu este o povara pt mine,ca sa ma eliberez de el,face parte din mine si fara el nu exista sa plec in Anglia.
Desigur,as fi putea sa ma rog de tata in continuare sa-mi dea semnatura dar m-am saturat de amenintari ,umiliri si sicane,asa ca am ales calea justitiei(care nu mi-o recomandati,evident!!!!)si tin sa va anunt ca am obtinut suplinirea semnaturii la trecerea frontierei,iar in al 2-lea proces,am obtinut chiar AP exclusiva!!!!
Va multumesc mult pt sfaturile date,folositoare intr-adevar,m-au indarjit si m-au motivat sa ma pregatesc mai temeinic pt procese,in cazul in care dau peste judecatori care,Doamne fereste,gandesc ca voi
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
ȘtergereVa rog din suflet sa imi spuneti cum ati procedat pentru ca sunt in aceeasi situati.va multumesc
ȘtergereBună seara ma aflu în aceeași situație am un băiețel care face 5 anișori pe 5 septembrie. Am o relație în Italia și am venit în tara după 1 an și 4 luni după ce am stat departe de băiat vreau sa l iau cu mine dar tatăl băiatului nu îmi da semnatura avem custodie comuna dar domiciliul copilului este la mine. Ma amenință că voi ajunge în instanță și voi pierde definitiv copilul. De când am aceasta relație eu nu am lucrat viitorul soț având grija de mine în acest timp. Văzând ca tatăl băiatului nu se interesează sa l dea la grădiniță etc și ma lasa sa l vad doar când trimiteam bani acasă iar dacă nu trimiteam nu mi răspundea la telefon și nu ma lasă să l vad copilul are 5 ani nu a făcut grădiniță eu m am certat anul trecut cu el sa l dea nu a vrut acum am venit sa l iau cu mine sa i ofer posibilitatea sa facă grădiniță școală sa l am lângă mine sa am grija de el viitorul soț este de acord și chiar nu sunt probleme sa nu l accepte. Va rog sunt disperata ce pot face sa pot sa am băiatul cu mine lângă mine în Italia sa l îngrijesc sa l educ și sa nu l pierd în instanta asa cum spune tatăl băiatului care vrea sa se răzbune mai mult pentru-ca am o relație. Nu se gândește la binele băiatului nu vine sa l vadă.
ȘtergereVa rog ajutați-mă dați-mi sfaturi utile sa pot sa nu mi pierd băiatul ci sa am grija de el sa l am lângă mine .
ȘtergereStimată doamnă, ARPCC nu are resursele de a da sfaturi personale şi de a se erija în "judecător". De aceea, cu minimele resurse pe care la are acest ONG, încearcă să dea nişte recomandări generale. Dacă respectivele situaţii descrise de variaţi părinţi au un caracter de generalitate, vor fi, sperăm noi, de ajutor.
RăspundețiȘtergereRecomandările noastre au un caracter general şi nu se doresc atoateştiutoare. Nu cunoaştem situaţia din familia dvs. şi nu o să avem vreodată timp să analizăm detaliat situaţia familiilor ai căror părinţi ne contactează. Nu dăm sfaturi personale. Pentru aceasta există avocaţi şi mediatori pe care fiecare familie va trebui să îi remunereze.
Ce ştim este că un eventual proces va dura ani de zile. Va "îndârji" ambele părţi şi este contraproductiv la nivel familial. Ştim pentru că am văzut repetându-se acest scenariu "războinic" de zeci şi sute de ori. Dimpotrivă calea medierii am văzut-o aproape de fiecare dată ca producând rezultate surprinzătoare - dacă mediatorul are experienţă şi părinţii abordează medierea cu consideraţie pentru cealaltă parte şi nu de pe poziţii de forţă.
Prin urmare, o mediere ar fi, considerăm noi, mult mai utilă. Menţionăm că în ARPCC nu există mediatori. Recomandăm medierea, deci, fără absolut nici un "câştig material" pt ARPCC, din pură convingere.
Rezultatul medierii, dacă este abordată cu tact, ar fi un acord asumat de ambele părţi. Acest rezultat poate fi, cel puţin în teorie, deschis tuturor opţiunilor. Inclusiv cea care, simţim, v-a jignit. De aceea am şi enumerat această opţiune. Ne cerem scuze dacă v-a jignit. Totuşi ţineţi cont că diferiţi părinţi, funcţie de priorităţile lor de viaţă, iau decizii diferite.
Cu privire la cazul personal, nu putem spera decât că veţi găsi şi dvs şi fostul soţ tactul, răbdarea şi disponibilitatea de a identifica soluţia optimă în acest caz.
Cu deosebită consideraţie,
Colectivul ARPCC
Bravo! Rămasem si eu stupefiata!
ȘtergereIntr-o situație asemănătoare ma aflu si eu,doar ca după ce am câștigat copilul la domiciliul meu, am rămas fara serviciu fiind silită sa demisionez si m-am întors sa locuiesc la fostul concubin,tatăl copilului. Între timp eu am gasit de munca in Germania si el acum nu vrea sa semneze ca ar rămâne fara sursa de venit,el neavând ocupație. Eu plătesc grădinița privată pana la 17, apoi bona pana la 21,inclusiv sâmbăta de la 12-21.00 si ar mai fi vrut omul si pt duminica! Si nu face nimic,doarme noaptea cu copilul de 3 ani jumate si cere bani pt asta. Ce inepție e asta potrivit căreia ar trebui sa-l las cu tatăl in țara si eu sa plec??? Rușine!
Felicitări pentru reușită! Desigur, se face un proces prin care se demonstrează ca exista condiții bune si motive de a părăsi țara împreuna cu copilul, lucru pe care il voi face si eu, procedura care durează 3 saptamâni cu tot cu recurs din câte am inteles de la doamna avocata.
Buna seara. Cu permisiunea dvs, as dori sa ma luminati pt a intelege mai bine cum stau sau ar trb sa stea lucrurile. Deci o asemenea decizie dramatica va face extrem de dificila mentinerea rel pers de calitate dintre parintele nerezident si copil. Si atunci cum ramane cu aceleasi rel de calitate ale parintelui care doreste sa paraseasca Romania, si drept pedeapsa, este nevoit sa lase copilul in urma?
RăspundețiȘtergereSau la nastere mama semneaza un contract prin care i se pune in vedere ca, daca va indrazni sa aspire mai departe de granitele tarii, va trb sa sacrifice copilul?
Distanta dintre copil si tata, in cazul in care copilul pleaca cu mama, nu este egala cu distanta dintre copil si mama, daca acesta ramane cu tatal?
E adevarat ca plecarea in alta tara nu se traduce intr-o neaparata crestere a calitatii vietii copilului (oare?), dar nici nu se poate spune ca este in detrimentul copilului, si ca aceasta mutare este un real pericol ce aduce atingere interesului superior al minorului.
De regula un copil are nevoie de ambii parinti naturali, dar in situatiile in care cei doi parinti naturali se despart si cel rezident doreste sa inceapa o viata noua in afara Romaniei, impreuna cu copilul, de ce este aproape imposibil?
Cat despre "libertatea" mamei de a hotara ca domiciliul copilului sa fie la tata...nu cred ca aceasta mama ar mai fi postat aici, cautand sfaturi, daca lua in considerare aceasta optiune.De ce sa se ajunga la sit in care mama este nevoita sa lase copilul la tata, avand in vedere ca acest copil a locuit si a fost ingrijit pana in prezent de mama?
E adevarat ca mediatorul ar putea rezolva sit mai rapid, scutind astfel banii, nervii, timpul- platite ca tribut in instante.
Dar ce este de facut cand parintele nerezident refuza medierea?
Cat despre tactul cu care ar trb abordata situatia..." m-am saturat de amenintari ,umiliri si sicane".
Deci se pare ca si aceasta solutie pica.
Ce ramane de facut, si cum poate mama sa actioneze eficient, avand in vedere ca tatal refuza orice cale amiabila?
Dreptul de a găzdui copilul este mai degrabă o responsabilitate conform cu noul cod civil. Responsabilitatea de a te asigura (chiar și prin sacrificul personal) că se păstrează legăturile personale ale copilului cu toate persoanele semnificative din viața lui ... deci și cu fostul soț. A se vedea în acest sens i clarificările aduse de către legea 257/2013. Copilul NU e un obiect pe care îl muţi dintr-o tara in alta cum vrei tu. Are o sumă de relaţii importante cu familia extinsă, cu prietenii de la şcoală, cu părintele nerezident, cu bunicii, cu locurile în care se joacă şi învaţă, cu apartamentul în care trăieşte etc. Există câteva studii (puteţi să le accesați în biblioteca ARPCC pentru asta - unele sunt traduse) care arată că un SUA (cam pe acolo s-au făcut cercetări se calitate) mutarea părintelui rezident împreuna cu copilul la mai mult de 1 oră distanţă de locul original unde locuia familia (şi unde locuia părintele nerezident) s-a corelat statistic deosebit de puternic cu rezultate şcolare mai slabe, cu o satisfacţie a vieţii mult mai mică, etc la 15-20 de ani după evenimente (studiul a implicat 4000+ studenţi). A fost un studiu profesionist care a demonstrat ştiinţific efectele negative ale separării minorului de una dintre cele 2 figuri de ataşament. De altfel în SUA s-a utilizat aproape contant în majoritatea statelor americane principiul "descurajării strategice" a părintelui rezident de a schimba reşedinţa copilului dându-se sentinţe în acest caz în care se spunea că dacă părintele rezident se muta, acesta pierde dreptul de a găzdui copilul în favoarea celuilalt părinte. Exact pentru a descuraja acest tip de mutări. Si acolo, ca si in cazul dnei care a pus întrebarea deciziile sunt extrem de dificile pentru ca orice decizie cade prost pentru unul dintre părinţi si ambele cad prost pentru copil (care este despart de unul dintre părinţi) prin relocarea părintelui rezident cu sau fără copil. Și acolo mamele se recăsătoresc sau pierd serviciul în statul în care locuiau și găsesc alt serviciu doar în alt stat la 500 de mile distanță. Situația descrisa de d-na de la Tulcea se întâlneşte în cazul multor alte familii. Nu zice nimeni ca e uşor. soluţiile trebuie sa si le găsească familia si, daca nu se poate, sa meargă la judecata. Dar acolo rezultatul este deschis si poate implica chiar faptul că se va schimba reşedinţa copilului la tata.
RăspundețiȘtergerePolitica sitului nu permite schimbul de adrese de mail ca de altfel nici limbajul licentios sau atacul la persoana. De aceea, pentru viitor am aplicat "moderarea" comentariilor. Cu deosebita consideratie.
RăspundețiȘtergereCustodia comuna...o mare bataie de cap!!!!! sunt in aceeasi situatie cu domiciliul stabilit la mine.eu vreau sa ma mut din oras cu copiii si am ajuns sa ma rog de fostul sot pt o procura. e normal sa bati pasul pe loc din cauza unei legi imbecile?nu ma pkt recasatori pt ca nu pot lua copiii cu mine.daca eu plec din oras si iau si copiii cj mine,ce imi poate face?
RăspundețiȘtergereBuna ziua, daa in urma discutiilor cu tatal nu reusisi sa ajungeti la o intelegere (puteti s apropuneti eventual ca dansul saa se ocupe un procent de timp mai mare in vacantele copilului) puteti sa il chemati in judecata pentru ca instanta sa decia privind rezolvarea acestei situatii in care dvs doriti sa va mutati (va trebui sa documentati motivele pentru ca instanta sa inteleaga ca sunt intemeiate) iar tatal se opune. Dvs va trebui sa aratati de ce o atare mutare este benefica copilului (nu dvs, ci copilului) iar probabil parintele nereizdent va trebui (daca tot se opune) sa explice instantei ce ce o atare mutare ar fi daunatoare copilului. Instanta va decide. Sa nu va suparati pe custodia comuna ... custodia comuna nu face decat sa spuna faptul ca statutul unui parinte nu se shcimba in urma divortului. daca ati fi caatorita cu tatal copilului nici atunci nu ati fi putut sa va mutati unde doriti dvs cu copilul fara sa aveti acordul dansului. Ideal ar fi sa gasiti o cale in care copilul sa poata sa acceseze pe ambii parinti. Copilul va va multumi cand va fi mare. Daca nu reusiti ... judecaotrul va decide dar va fi o dauna pentru copil indifernet de decizie. Cek ptuin teoretic exista un risc ca judecaotrul sa decina ca va da dreptul ca dvs sa va mutati dar fara sa luati copilul cu dvs. copilul ramanand la tata, de exemplu....
Ștergereincercati totusi o mediere cu un meidator bun (care are experienta) de cele mai multe ori se poate ajunge la o intelegere... doar ca in doi rabufnesc tot felul de resentimente
Buna ziua!
ȘtergereȘtim prea bine cum merg treburile cu tatii! Nu mai dati sfaturi teoretic. Pe astea le știm deja. Daca mai sunteți si ONG,faceți ceva util.
Toate femeile au acelasi gand in cap.....acela de a se recasatori!!!ca fostii soti nu au fost buni numai actualul e lapte si miere...ha.ha.ha
ȘtergereCustodia comuna...o mare bataie de cap!!!!! sunt in aceeasi situatie cu domiciliul stabilit la mine.eu vreau sa ma mut din oras cu copiii si am ajuns sa ma rog de fostul sot pt o procura. e normal sa bati pasul pe loc din cauza unei legi imbecile?nu ma pkt recasatori pt ca nu pot lua copiii cu mine.daca eu plec din oras si iau si copiii cj mine,ce imi poate face?
RăspundețiȘtergereBuna ziua!Nu pot sa cred ce se intampla in tara asta!Am citit problema dvoastra si raspunsul primit.Legat de ceea ce se intampla,sunt intr o situatie similara,mama a unui baiat de 1,3 ani,crescut doar de mine de la 3 luni.Tatal a refuzat sa se mute cu noi,a renuntat la familia intemeiata pentru parintiisai.Si a refacut repede viata,acea domnisoara este mai presus de copilul meu,iar la tribunal sustine ca il iibeste,ca este atasat de el si nu concepe sa fie departe de el.Spuna ca contribuie cu alimente,haine,medicamente,bani,pe langa pensia alimentara,dar eu pot face dovada prin mesaje ca este total neadevarat ceea ce sustine.Cu toate astea,dupa doua procese castigata,am inceput sa le pierd pe restul si ma astept sa pierd in continuare urmatoarele doua,datorita faptului ca aici pe plan local se pot face unele ilegalitati.Totodata am depus plangere penala pentru depunere de acte false si cu toate astea la politie mi s a dat un raspuns de toata frumusetea (trebuie sa astept 2 3 luni pentru raspuns si ca e posibil ca semnatura sa nu fie depistata deoarece 80% e acoperita cu stampila,in conditiile in care ea se vede foarte clar si e facuta peste stampila).Imi spuneti ca acest domn merita sa fie tata?Ca ar trebui sa ii las lui copilul in grija si sa plec linistita?Interesul e al copilului sau al tatalui?
RăspundețiȘtergereBuna ziua....sunt casatorita de 5 ani si avem un baietel de 4 ani jumatate de 4 ani sotul a plecat de acasa la o alta fata eu imi cresc sg copilul cu ajutorul familiei mele...tatal copilului venind la el doar o data pe an 30 minute....eu nemai avand posibilitati de a plati si gradinita si totate necesare cresterii unui copil am decis sa plec in germania la munca....sunt de 2 ani in germania trimit luna de luna bani la copil si pachete...de vorbit cu copilul vb la telefon cam de 2-3 ori pe saptamana sau ne vedem pe internet....daca eu al dau in judecata pe tatal copilului pt ca vreau sa aduc copilul langa mine aici in germania ce sanse am sa castig procesul....pt ca el ma tot ameninta ca el o sa castige procesul ca el este in tara iar eu nu si atunci ma gandesc ca poate minti la judecatorie ca el a venit la baiat sau ca dc nu lam sunat atat timp a fost copilul in spital,de fiecare daca cand ma internam cu copilul in spital al sunam si nu venea acum ca a ramas mama cu copilul ea sa internat cu copilul de cate ori a fost nevoie iar el spune ca dc nu iam spus chestia este ca noi lam tot sunat dar el nu vroia sa vina....el nu contribuie cu nimik la cresterea si educarea copilului
RăspundețiȘtergereNumai in romania poate exista asemenea legi in tara asta de toata prastia femeia si copii nus ocrotiti deloc de legile astea.....fereasca bunh dmz adica o mama iar face rau propiului copil mi se pare o tampenie daca intre 2oameni nu a mers si a rezultat un copil asta in seamna ca femeia daca are copilu nusi poate reface viata si daca sa sio refaca trebe sa traiasca in romania ca asa vrea legea si fostu barbat sau concubin undei dreptatea o tara de oameni incopetenti si se mai face si reclame cu violenta in familie ...pe cand romania nu ocroteste femeia deloc suntem in uniunea europeana degeaba un cacat de tara
RăspundețiȘtergerefaceti comentarii in necunostiinta de cauza. in toata europa (dar si in majoritatea celorlalte tari ale lumii) e interzis ca un parinte (chiar si rezident) sa plece din tara in alta tara in absenta acceptului celuilalt parinte. daca nu se inteleg, parintii trebui sa mearga in fata instantei si acolo va decide judecatorul daca se poate schimba resedinta in alta tara (daca e mai bine asa copilului) sau daca nu.
RăspundețiȘtergereAm si eu o intrebare. Cum se poate dovedi in instanta(cu probe) faptul ca tatal e plecat mereu,nu raspunde la telefon,nu comunica (acesta fiind si motivul pentru care mama divorteaza ) mecomunicarea si ignoranta completa de care da dovada sotul.Nu vine cu saptamanile acasa,merge prin strainatate cumpara masini second hand,sau merge la munte cu prietenii ,in fiecare weekend(are o pasiune cu motoarele Enduro)prctic ne neglijeaza complet,atat pe mine cat si pe copil,chiar daca e sugar,tot are nevoie de prezenta lui,nu ?oare pot dovedi prin postarile lui frecvente de pe o retea de socializare ? Tin sa precizez ca el are alt domiciliu pe buletin(casa parinteasca) si eu am domiciuliul pe buletin apartamentul pe care l-a dobandit inaintea casatoriei. Am vreo sansa sa raman cu copilul sugar in apartamentul lui dupa divort ?Dar de custodie exclusiva cu proba postarilor pe retea de socializare ? Multumesc frumos.
RăspundețiȘtergereCe pot face daca doresc sa plec din Tara si fostul sot nu e de acord nici sa iau fata nici sa o las la parenti sau matusa nici sa o ia el .avem custodie communa ,dar el treb sa o ia 3 zile pe saptamana dar e plecat cu munca la 500 km departure si Vine doar 4 zile pe luna acasa .ma tine legata de el.vreau sa plec pt un viitor mai bun.ce as putea face pt ca in tara nu mai pot face fata la CheltuielI el dandu mi 250 lei lunar.fata are 11 ani
RăspundețiȘtergereBuna seara .am si eu o problema asemanatoare cu cele mentionate mai sus ..am o fetita de 8 ani ..sunt divortata de 6 ani d tatal fetitei si avem custodie comuna . El sa recadatorit si are resedinta in Anglia iar eu am un iubit in Elvezia cu care vreau sa imi refac viata .
RăspundețiȘtergereFostul sot nu vrea nici in ruptul capului sa mi dea procura iar eu nu consider k este drept sa nu pot pleca cu fata din cauza rautatii lui . Spune ti mi va rog cum ar trebui sa procedez in aceasta situatie ..
Buna,eu si sotul meu vrem sa plecam in italia cu copilul nostru(are 1an) ce acte ne trebuie pentru a pleca si mai ales cum pot duce copilul la un doctor sau spital in italia daca ii este rau,ce trebuie facut in acest caz?ce acte trebuie exact?
RăspundețiȘtergereHai sa va dau maximum. Sunt un tata divortat cu o fetita de 11 ani si custodie comuna cu fosta sotie . ce sa vezi , m-am mutat definitiv in italia si am hotarat sa iau si fetita intrucat prin hotararea judecatoreasca domiciliul il are la mine . am vorbit cu fosta nevasta si e de acord cu tot ceea ce decid eu avand in vedere ca nu-i cer nimic sa se implice . ce sa vezi , cand sa dus sa faca o declaratie de acord la notar precum ca e deacord cu mutarea domiciliului in italia , notarul ii zice ca nu poate face. Apoi am fost eu sa intreb de acea declaratie si imi zice notarul ca nu e nevoie deoarece copilul are domiciliul la mine iar daca eu nu mai am domiciliu in romania implicit si copilul trebuie sa aiba domiciliul aici in italia . care e solutia ?
RăspundețiȘtergereStimabililor, un pot intelege de ce o mama care are in grija un copil trebuie sa traiasca dintr-un salariu de aprozar pentru ca legea/tatal nu ii permite sa plece sa aibe o viata decenta in alta parte. Domnilor nu ar fi de ajutor sa indicati avocati/mediatori foarte buni si dedicati , cu sanse reale de reusita, sau orice alta solutie viabila si de un real ajutor ????????????
RăspundețiȘtergereDa copilul are nevoie de ambii parinti dar in lipsuri si nevoi ???????? cu un ajutor de la tata care de multe ori nu ajunge nici la 100 lei si nici macar la timp ????
Va conjur sa ajutati nu sa rescrieti paragrafe dintr-o lege stramba. Eu personal sper ca judecatorii sa fie oameni mai drepti.
Da sunt barbat si locuiesc in strainatate unde am mai mult decat am nevoie si da iubesc o femeie ce nu poate veni sa aibe o viata frumoasa langa mine din aceeasi cauza,ca fostul spune:"un vrea muschii mei fa", iar in instante se da de ceasul mortii cat de mult isi iubeste copilul de-ti rupe sufletul.
Buna ziua ..sunt Parinte Tata mai ex
RăspundețiȘtergereEu locuiesc in franta sotia a parasit caminul conjugal ..cu tot cu copil ea invocand niste motive penibile ..lipsa de afectiune fata de ea ..chesti minore ..ne am certat am lasato sa plece .nu divortasem.ma lasa sa vad copilu dar de fiecare data ea nu era acasa era copilul doar cu bunica ..mama ei ..si am vazut ca este neglijat bunica consuma bauturi alcolice de fata cu baiatul meu in varsta de 3 ani .am luat copilul pe la mine ..si am decis sa plec in romania pentru a divirta ..subliniez ..sotia avea un serviciu de 7 ore pe zi ..si ea vedea meru la 3 sau 4 ore dupa program..copilul crestea mai mult cu Bunica decat cu mama lui ..eu am Ajuns in romania am bagat divortul .am chemato si nu vrea sa vina .ea acum am inteles ca vrea sa ma acuze de Rapire ca am rapit copilul este posibil asa ceva? Si daca ar fii sa castig domiciliu copilului pot parasi Tara cu el ? Copilul este nascut in franta si are domiciliul in franta.sau in ce consta ..Abandonul mamei mai are vreo sansa daca a abandonat copilul ca ea sa castige ..? Sau mai am nevoie de semnatura ei pentru a parasi tara?
Citesc cu groaza efectele unei legi stupide, probabil voi avea la fel de mult de suferit pe viitor. Sunt mama unui copil de 1 an care nu a fost dorit de tata inca de la inceputul sarcinii(sarcina intr-adevar neplanuita el nestiind ca poate face copii) eu neconcepand sa fac intrerupere de sarcina, am ales sa aduc acest copil pe lume. El bineanteles nu s-a interesat niciodata de acest copil desi i-am trimis mesaje pe parcursul sarcinii si chiar in ziua nasterii copilului. Dupa 4 luni de la nasterea copilului am ales sa ajung in instanta pt. a i se stabilii paternitatea copilului meu ca acesta sa nu aibe de suferit mai tarziu...si surpriza....dupa stabilirea paternitatii instanta a dat custodie comuna desi el nu s-a interesat niciodata de copil si nici nu cred ca o va face refacandu-si viata iar noua partenera nedorindu-mi copilul in viata lor. Daca eu nu faceam un efort chiar si financiar, copilul meu ramanea fara tata....dupa toate astea tot eu voi avea probabil de suferit. Nu stiu cum a gandit doamna judecatoare ca asta ar fii solutia cea mai corecta.
RăspundețiȘtergereAcest comentariu a fost eliminat de autor.
RăspundețiȘtergereStimata doamna, in toata Europa exista legi similare. Cata vreme copilul este recunoscut de tata, COPILUL (iar nu tatal) are dreptul de a fi indrumat de ambii parinti (in multe tari chiar dreptul de a fi crescut de către ambii părinti, vezi locuința alternanta). Toate studiile științifice de 20-30 de ani (făcute pe zeci de mii de familii, cu diferite aranjamente parentale) au arata fara echivoc ca e mai util pentru copil sa aiba o relație cu ambii parinti ... acestia au o situatia materiala, psiho-sociala mai buna. [închipuiți-va ca decedează mama unic părinte si fără prea multe rude apropiate (matusi/unchi/bunici ai copilului) ce ar fi mai bine? sa fie dat copilul la casa de copii sau sarcina creșterii sale sa fie preluata de tata?] Judecatorul nu poate face decât sa aplice legea. Daca vor fi insa impedimente (de ex. doriti sa va stabiliti in strainatate impreuna cu copilul iar tatal (despre care afirmati ca nu se preocupa) nu va da acordul, puteti sa sa il chemati in instanta si, aproape cu siguranta (daca intradevar tatal nu se preocupa de copil, asa cum afirmati aici) veti primi acest drept. Nu putem decat sa va recomandam sa incercati sa il implicti pe tata in cresterea copilului ... faceti un bine copilului, chiar daca acum, afirmati dvs, acest tata nu se prea preocupa. cu rabdare si tenacitate puteti sa il atrageti pe tata sa devina un parinte cu un aport benefic in psihicul copilului. Daca veti reusi, va fi cel mai frumos cadou pe care puteti sa il faceti copilului dvs....
RăspundețiȘtergere