Pagini

vineri, 25 octombrie 2013

Conferinta in parlamentul european privitoare la custodia fizica comuna

Federatia COLIBRI la care APRCC este membru fondator, a efectuat un demers pe langa Parlamentul European pe data de 23 octombrie 2013. Mai jos link-uri catre prezentarile redactate de variate ONG-uri din Europa. Din cauza reducerii activitatii ARPCC (lipsa voluntarior si a coordonatorilor) cel mai probabil nu vom mai putea garanta traducerea rapida a acestor documente in limba romana, de aceea le facem publicitate in formatul in care au fost publicate de catre autori.

Drs. Jan Piet  de Man, Psychologist for children and family, family mediator:
“JOINT PHYSICAL CUSTODY IN BELGIUM AND AGE-ADAPTED PARENTAL PLANS”

Dr. Antonio Jose Fialho, Judge of family Court:
“SHARED RESIDENTIAL CUSTODY-PERMANENT CARE: THE PORTUGAL CASE”

Dr. José Luis Sariego Morillo, Lawyer and family mediator:
“CUSTODY IN SPAIN     French version    English version

Dr. Vittorio Vezzetti, Paediatrician, Scientific Responsible for European Platform for Joint Custody, Co-parenting and Childhood “Colibri”: 
“FIRST COMPARATIVE SURVEY ON CUSTODY IN EUROPE”

Prof. Dr. Jur Hildegund Suenderhauf, Evangelische Hochschule Nürnberg, Fakultät für Sozialwissenschaften: 
“SHARED PARENTING RESEARCH AND CUSTODY SITUATION IN GERMANY”

Dr. Martin Widrig MLaw, dipl. Lehrstuhl für Staats- und Verwaltungsrecht Rechtswissenschaftliche Fakultät Universität Freiburg: 
“CUSTODY IN SWITZERLAND”


Dr.Ioannis Paparigopoulos, Lawyer, President of Gonis Attika:
“CUSTODY IN GREECE AND MEDIATION IN THE WORLD”


Cu deosebita consideratie.
Colectivul ARPCC

marți, 22 octombrie 2013

Am pierdut procesul de reincredintare. Doresc custodia comună si am nevoie de sprijinul ARPCC

Întrebare:
Am pierdut nedrept procesul de re-încredintare, doresc custodia comună, am nevoie de sprijinul ARPCC..Mulţumesc.

Răspuns:

Din păcate ARPCC nu funcţionează ca organizaţie de sprijin pe cazuri particulare ci ca grup de voluntari pt cazul general (schimbat legislaţia, petiţionat autorităţile, etc.) Luaţi-vă un avocat şi cereţi custodie comună. În general procesele în care cereţi custodie comună se câştigă. În subsidiar:
-          puteţi încerca şi pensie în natură … aici sunt probleme pt că instanţele refuză dar refuzul e ilegal … sunt multe procese în care România va ajunge la CEDO pt acest refuz nejustificat al judecătorilor de a aplica legea (art. 530) dar e important să cereţi asta pentru că  în timp presiunea pe judecători se va mări şi astfel vor începe să acorde pensie în natură. Există modele despre cum se poate formula o astfel de cerere în baza de cunoştinţe a ARPCC … dar trebuie să citiţi şi dvs şi avocatul dvs/
-          puteţi încerca (dar nu recomandăm) schimbarea deciziei privitoare la locuinţa (adică copiii să locuiască la dvs şi mama să aibă acces la ei inclusive în locuinţă) … şansele sunt minime deşi în prezent legea 272/2004  modificată cuprinde criterii clare de stabilire a locuinţei … nelegate de criteriul sexului copilului … totuşi nu credem încă că sunt prea mulţi judecători care să “cuteze” să schimbe “cutuma” care zice că “copilul se dă la mamă” cu orice preţ
-          citiţi, citiţi, citiţi – pe situl ARPCC şi pe blog-ul nostru sunt foarte multe Informaţii utile şi, spunem noi, destul de bine structurate. Trebuie să vă documentaţi ca să “stăpâniţi materia” mai bine decât chiar avocatul dvs. E posibil. Investiţi timp şi răbdare şi veţi reuşi.
Cu deosebită consideraţie
Colectivul ARPCC

PS: desigur, dacă doriţi să contribuţii puteţi oricând să ne furnizaţi datele pentru donaţiile de 2% din impozitul pe salariu (la 1 ianuarie ne vor fi utile) şi puteţi convinge alţi colegi, prieteni, rude să redirecţioneze cei 2% din impozitul pe salariu pentru ARPCC … e o implicare minimal, nu vă costă nimic, dar poate ajuta pe termen lung societatea să progreseze

PPS: De asemenea vă puteţi voluntaria să faceţi munca în sprijinul asociaţiei (atenţie! Nu pentru procesul dvs) – avem nevoie de voluntari serioşi care să promită că se vor înveşti 3-5 ore săptămânal pentru cauza comună, fără să ceară ceva în schimb, timp de minim 1-2 ani de zile… ARPCC deja avut un impact mare asupra societăţii româneşti … atingem sute de judecători şi avocaţi cu informaţiile publicate de noi, am schimbat legea 272/2004 în favoarea copiilor şi a părinţilor nerezidenţi,etc. Se poate face treabă dacă se trece peste mentalitatea românească “individualistă” că “mă lupt doar pt cazul personal”





luni, 14 octombrie 2013

Legea 272/2004 - analiza comparativa fata de vechea forma a legii anterioara adoptarii legii 254/2013

Avem placerea sa punem la dispozitia publicului si specialistilor o analiza comparativa intre Legea 272/2004 inainte si dupa actualizarea datorata legii 254/2013. Documentul se poate descarca aici

F.L.

miercuri, 2 octombrie 2013

Model declaratie de recurs privitoare la refuzul instantelor de a acorda pensie in natura unui parinte custodian nerezident

Model de recurs la CA Bucuresti privitor la refuzul instantelor inferioare (judecatorie/tribunal) de a acorda unui parinte nerezident dreptul de a plati in natura pensia de intretinere, desi instantele au confirmat autoritatea parinteasca comuna pentru respectivul parinte.

Documentul se poate consulta aici.

Pentru alte astfel de modele propuse de ARPCC puteti consulta aici.

Sugeram tututor parintilor aflati in aceasta situatie (de refuz nejustificat al possibilitatii platii pensiei "in natura") sa utilizeze toate caile legale (apel, recurs) pentru a obtine acest drept dat de legiuitor dar extrem de des (si pe motive nelegale) refuzat de catre instante (care din pacate nu inteleg inca esenta ideii de autoritate parinteasca comuna).

Sugeram de asemena avocatilor si mediatorilor implicati in cauze pentru minori si care reprezinta parinti nerezidenti sa faca tot posibilul sa explice justitiabililor importanta ca obligatia de intretinere a copilului sa se efectueze in natura, lucru care strange relatia parinte-copil, cu efecte pozitive asupra implicarii parintesti pe termen lung si deci a pastrarii unor modele parentale corecte pentru copilul in cauza. Daca aveti astfel de cazuri am aprecia faptul ca ne informati cu privire la nr. dvs. de dosar, deoarece ARPCC lucreaza in prezent pentru a sensibiliza Ministerul Public in sensul de a promova un recurs in interesul legii pe aceasta tema.

Colectivul ARPCC