Pagini

luni, 13 mai 2013

De ce unii copii sunt afectati grav de conflictele din familie, in timp ce altii traiesc fara a avea probleme semnificative



Modul in care copiii inteleg conflictele dintre parinti are efecte diferite asupra problemelor lor emotionale si comportamentale. În cazul in care copiii se simt vinovati de neintelegerile dintre parinti, acestia sunt mult mai susceptibili de a dezvolta un comportament anti-social, conform unei cercetari finantate de Economic and Social Research Council (ESRC). Daca in urma certurilor dintre parinti, copiii se simt amenintati sau le este teama ca familia s-ar putea desparti, atunci este mai probabil sa apara probleme emotionale, cum ar fi depresia.

Impactul conflictului dintre parinti asupra comportamentului si sanatatii copiilor este determinat de modul în care copiii inteleg problemele din relatie precum si de natura conflictului în sine, au descoperit cercetatorii. Aceste dezacorduri includ relatiile ostile dintre parinti, practicile parentale necorespunzatoare, relatiile negative parinte-copil si depresia materna.

Aceasta cercetare a subliniat importanta programelor de interventie axate pe sprijinirea parintilor pentru a rezolva aceste conflicte si importanta promovarii strategiilor parentale pozitive, a declarat profesorul Gordon Harold de la Universitatea din Leicester.

Deoarece natura relatiei parintilor este atât de importanta, programele de interventie care se concentreaza exclusiv asupra abilitatilor si practicilor parentale pot pierde din vedere modalitati de a ajuta copiii sa-si rezolve problemele emotionale si comportamentale mai ales atunci când exista un nivel ridicat de conflict intre parinti

“Copiii expusi la conflicte zilnice între parinti – conflicte care sunt non-violente, dar frecvente, mai intense si prost rezolvate – au un risc crescut de probleme de sanatate mintala, chiar si atunci când luam în considerare practicile parentale sau factori de susceptibilitate genetica, în explicarea efectelor relatiilor ostile asupra copiilor”, a declarat Gordon Harold.

“Copiii nu pot fi de fapt responsabili pentru problemele care exista in relatia dintre parintii lor”, a spus profesorul Harold.

“Cercetarile au aratat ca modelul de familie si contributiile genetice variaza pentru diferite tipuri de probleme de sanatate mintala la copii, precum si pentru baieti si fete. Acest studiu a analizat relatia între componenta genetica implicata in problemele de sanatate mintala si experientele de familie negative în dezvoltarea acestor probleme si a cautat sa tina cont de influentele parentale specifice asupra copiilor”, a declarat profesorul Anita Thapar de la Universitatea din Cardiff.

De asemenea, studiul a constatat ca fetele ar putea avea un risc mai mare de depresie atunci când relatia cu mama este ostila sau exista o relatie negativa mama-copil. Simptomele depresive afisate de fiice au dus la cresterea ostilitatii parinte-copil atat la mame cat si la tati.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumim pentru comentariul dvs. Acesta va fi moderat in cel mai scurt timp posibil.
Politica sitului nu permite schimbul de adrese de e-mail, limbajul licentios sau atacul la persoana.

Colectivul ARPCC