Pagini

marți, 12 martie 2013

Importanta greselilor in viata noastra si a copiilor nostri

(preluare de pe http://www.parentime.ro) 

Atunci cand devenim parinti unii dintre noi incepem sa ne asumam un rol diferit de cine suntem noi si uitam sa fim umani. Printre lucrurile pe care pot parintii sa si le ierte cel mai putin sunt faptul ca gresesc.
Sa devii un parinte eficace implica sa faci o serie de presupuneri si aproximari si sa vezi ce functioneaza. Presupune sa faci greseli. Vor exista inevitabil momente cand vom fi stricti cand ar trebui sa fim relaxati, cand vom fi ingaduitori cand ar fi trebuit sa fim stricti, vor exista momente cand vom fi nedrepti, inconsecventi cu noi insine.
Vom incerca sa luam cea mai buna decizie, dar ea va fi intotdeauna determintata de experientele si cunostintele noastre pana la acel moment, de hotararile pe care le luam. Si cateodata deciziile se vor dovedi a fi fost gresite. Nu vom putea insa sa stim asta pana nu le luam.
Raspunsurile gresite sunt esenta descoperirilor stiintifice, descoperind ce este gresit, ajungem sa aflam si ceea ce este corect. Nu poti invata sa mergi fara sa cazi.
Multi dintre noi insa, nu am invatat sa apreciem greselile ca reprezentand posibilitati de crestere. Cand facem greseli ne judecam dur, pentru ca greselile nu intra in imaginea noastra de parinti perfecti.
Copiii ne privesc cu multa grija si invata din ceea ce facem. Sa le aratam cum sa invatam din greseli cand le facem este mai important decat sa nu gresim.

Citeste mai mult

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumim pentru comentariul dvs. Acesta va fi moderat in cel mai scurt timp posibil.
Politica sitului nu permite schimbul de adrese de e-mail, limbajul licentios sau atacul la persoana.

Colectivul ARPCC