1.Accesul la două locuinţe, le permite copiilor să menţină relaţii puternice cu ambii părinţi.
Cercetările arată că jumătate din copiii aflaţi în custodie comună își văd părinţii săptămânal, în timp ce doar 1 din 10 copii aflaţi în custodia unuia din părinţi își vede părintele necustodian la fel de des#. Când ambii părinţi sunt disponibili, copiii se bucură de darurile unice reprezentate de îndrumarea, disciplina și dragostea fiecărui părinte. Un avantaj suplimentar îl joacă rolul de model pe care tatăl poate să-l alimenteze iar mama să-l îngrijească.
2. Copiii sunt în avantaj când părinţii cooperează și nu există altercaţii legale.
Când părinţii sunt mulţumiţi de aranjamentul privitor la custodie, există o probabilitate mai mare ca ei să coopereze în celelalte privinţe. Copiii vor fi mai puţin înclinaţi spre manipulare și vor învăţa că neînţelegerile pot fi rezolvate pe cale amiabilă. Studiile arată că cuplurile ce aleg să meargă pe calea necontencioasă a medierii pentru rezolvarea divorţului ajung la un consens care să implice custodia comună mult mai frecvent decât cei ce intră pe calea contencioasă În cartea numită Casa Mamei, Casa Tatălui, Isolina Riccci scrie: “atunci când copiii sunt liberi să-și iubească ambii părinţi fără a avea sentimentul că-l trădează pe unul din ei, când au acces la ei fără a le fi teamă de a-l pierde pe vreunul din ei, reușesc să-și croiască drum către maturitate, așa cum e prevăzut.” #Barbara Hauser, o lucrătoare socială, cu 20 de ani de experienţă în evaluarea părinţilor aflaţi în litigii, scria: “Părinţii nu au idee cât de tare își rănesc copiii când își pun copilul să-l critice pe celălalt părinte.” #
3. Copiii în custodie comună petrec un timp normal cu ambii părinţi.
Când mamele deţin custodia, de obicei aşa-numiţii taţi de duminică își copleșesc copii cu activităţi și daruri prin care încearcă să se revanșeze pentru timpul în care nu au fost cu ei. Acest fapt generează resentimente din partea mamelor ce simt că au rămas cu sarcinile mai puţin plăcute de a impune limite și a da pedepse. Mai mult, mamele cu mai puţini bani, se vor simţi frustrate atunci când nu-și vor permite să fie la fel de generoase.
4.Custodia comună descrește sentimentul de respingere și pierdere pe care copilul îl simte adesea atunci când unul din părinţi se mută.
Judith Wallerstein ce a realizat cel mai comprehensiv studiu longitudinal asupra impactului pe care îl are divorţul asupra copilului, a descoperit că după 10 ani după divorţ, copiii ce avuseseră acces la ambii părinţi, aparent sufereau mai puţin de sentimente de pierdere, respingere sau încredere scăzută în ei înșiși.
Ca o ironie, lucrătorii sociali ce se ocupau de copiii încredinţaţi unui singur părinte, au descoperit că aceștia își exprimau furia atât în mod direct cât și indirect. Aceștia erau mai retrași, deprimaţi și necomunicativi, și aveau mai multe simptome somatice.
5. Copiii aflaţi în custodie comună, pot să aibă și beneficii materiale, deoarece cheltuielile de întreţinere sunt suportate în procent de 75%, spre deosebire de procentul de 45% în cazul custodiei unice. #
Articolul complet se poate descărca de aici
[ngo205][A]
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Va multumim pentru comentariul dvs. Acesta va fi moderat in cel mai scurt timp posibil.
Politica sitului nu permite schimbul de adrese de e-mail, limbajul licentios sau atacul la persoana.
Colectivul ARPCC