Răspuns:
Din cercetările pe care asociaţia noastră le-a făcut am remarcat că în multe cazuri istoricului de violenţă asupra copilului nu i se dă importanța cuvenită de către judecători. Chiar şi în cazuri flagrante de violenţă (documentată în dosarul de divorţ şi încredinţare minori), “violenţele în scop educativ” sunt trecute cu vederea, minimalizate sau chiar considerate normale de către unele instanţe. Acest fapt NU este în linie cu bunele practici din ţările mai avansate. De exemplu practica şi jurisprudenţa din Canada descalifică în a fi părintele rezident pe acel părinte care are un astfel de istoric de violență îndreptat asupra copilului, Canada fiind de altfel ţara de unde legiuitorul român s-a inspirat cu privire la redactarea noului cod civil.
Vă transmitem aşadar 2 documente pe care vă sugerăm să le transmiteți instanței, alături de probe (sperăm că aveți cum să vă dovediți cele afirmate în întrebare) care să ateste aceste violențe. Cele 2 documente sunt:
- Abolirea pedepsei corporale aplicate copiilor - Un manual editat de către Consiliul Europei şi, din păcate, destul de necunoscut publiclului larg şi specialiştilor din domeniul protecţiei minorilor. Documentul poate fi descărcat de aici.
- Un extras din manualul judecătorilor editat de ANPDC - Este vorba de paginile 43-44 care se pot consulta aici. Se documentează acolo modul de evaluare a interesului superior al copilului în cazul unor decizii cu privire la copil, algoritm care conține, ca unul dintre cele mai importante criterii, informațiile despre violența în familie. Manualul complet se găseşte şi pe situl web al INM în caz că doriţi să îl revizuiţi în integrum.
De asemenea, ca parte a proiectului de modificare a legii 272/2004 dorim să atragem atenția că "istoricul copilului, în mod special situaţiile de abuz, neglijare, exploatare sau orice altă formă de violenţă asupra copilului, precum şi potenţialele situaţii de risc care pot interveni în viitor;" va deveni în curând un criteriu esențial în definirea interesului superior al copilului, moment în care, considerăm noi, judecătorilor le va fi din ce în ce mai greu să ignore informațiile credibile cu privire la violențele asupra copilului.
Pentru mai multe detalii nu ezitați să consultaţi pagina noastră web www.arpcc.ro\wiki unde veţi putea găsi multe informaţii relevante cu privire la materia încredinţării copilului în contextul custodiei comune, avantajele pentru copil relativ la a avea un acces larg la ambii părinţi, etc.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Va multumim pentru comentariul dvs. Acesta va fi moderat in cel mai scurt timp posibil.
Politica sitului nu permite schimbul de adrese de e-mail, limbajul licentios sau atacul la persoana.
Colectivul ARPCC