Conform cu liniile directoare cu privire la pensia alimentară pentru copii, stabilite în anul 1997, guvernul federal al Canadei a definit custodia comună fizică, aranjamentul în care copilul are două locuințe și petrece cel puțin 40% din timp la cea de a doua locuință (sursa: ministerul justiției din Canada, 1997)
Selon les Lignes directrices sur les pensions alimentaires pour enfants établies en 1997, le gouvernement fédéral définit la garde partagée comme celle où un enfant habite dans deux résidences et qu’il passe au moins 40 % de son temps dans la seconde (ministère de la Justice du Canada, 1997)." (citat din articolul de aici
De mentionat ca in Romania nu avem dpdv legal prevazut acest tip de custodie, ci doar custodia comună legală, adica copilul va avea majoritar (adica peste 60% din timp) locuinta la unul dintre parinti. Totuși prin întelegerea părinților se poate realiza un acord de tip custodie comună fizică cum este cazul tranzactiei de aici
Codin Băltăgan
cu siguranta contabilii vor avea mai mult de munca de acum inainte\
RăspundețiȘtergereHello, first great website, then i should complain because i don't agree with your table in wikipedia, less 25 % equal custodia unica,... What about two parents who are living one in Oradea and the other one in Bucharest ? Whith custodia unica you create only a PAS, it should be avoided except if one parent is alcoholic, in an psychiatric hospital,....art 398, But not if he / she is far away because he is still able to take IMPORTANT (important are usually not urgent) decision for his / her child, today with internet you can keep contact with your child without to much problems,... You have more difficulties with a stupid parent :-) In Belgium you can not give custodia unica if two parents are living abroad one from each other, this is not enough to avoid the general rule (your art 397) your art. 398 is the exception it has nothing to do with the time spent, an it should not exclude one parent Just because of the distance (example he see the child only in summer 1 month, christmas, eastern, one every two years) A lot of parents are living in two different countries it doesn't mean that there are bad parents and if Romania change the legislation it must be a reason :-) Regards John
RăspundețiȘtergereDraga John,
ȘtergereO sa raspundem in limba romana ca sa beneficieze si alti ne-vorbitori de engleza, deoarece am inteles ca tu intelegi limba noastra. Sunt mai multe comentarii pe cre le-ai facut si carora o sa incercam sa le raspundem:
1. multumim pt aprecierile legate de site. ne onoreaza.
2. exemplul pe care il dai privitor la parintii ce locuiesc in Oradea si Bucuresti, desi nu e izolat, reprezinta probabil mai putin de 20% din cazurile tratate de instante. Chiar si in aceste cazuri ARPCC considera ca este util un aranjament de tip custodie comuna legala in care deciziile importante privitoare la copii sa se ia de ambii parinti. Nimic din ceea ce afirmam noi in mediul internet nu justifica vreun alt punct de vedere care oricum, ar fi ilegalal fata de noua legislatie si in dauna intereselor copilului.
3. suntem mai mult decat interesati sa colaboram cu organizatii similare din strainatate sau cu parinti din strainatate chiar si ne-vorbtori de limba romana, in masura in care acesti parinti doresc sa contribuie si ei la modifcarea legislatiei si practici ijudecatoresti din romania. Deci, daca ai informatii relevante despe cum functioneaza aceste lucruri in Belgia, am fi interesati sa le aflam. Te rog sa ne contactezi la adresa de mail [email protected].
4. Cred ca referitor la timpul de 25% petrecut cu copilul = custodie unica ai tradus gresit. Noi sugeram altceva si anume: (a) regula in romania pe vechea legislatie era sa se dea custodie unica. Practica judecatoreasca acorda parintelui nerezident un timp de aproximativ 25% din an cu copilul sau DACA PARINTII LOCUIAU IN ACELASI ORAS. (b) practicile din strainatate vorbesc pentru PARINTI CARE LOCUIESC IN ACELASI ORAS de 40% din timp pentru custodie comuna legala si 50% din timp pentru custodie comuna fizica. Tabelul are doar rolul de a clarifica persoanele care sunt in aceasta situatie (care locuiesc in acelasi oras) ca e dreptul lor sa ceara mai mult de un weekend din doua in care copilul sa doarma la ei. 40% din timp se duce pana la 8-10 zile ddiecare luna pe care copilul le petrece cu parintele nerezident in timpul anului si, bineinteles, jumatate din toate vacantele.
Speram ca raspunsul nostru te-a clarificat.
Colectivul ARPCC