Răspuns: Un articol interesant (inclusiv graficul) il puteti gasi aici.
Exista decizii de zi cu zi, pe care fiecare parinte le poate lua individual si decizii majore (schimbat scoala/gradinita, schimbat locuinta, scos copilul din tara, operatiile medicale ale copilului). Cele majore ar trebui luate de ambii parinti.
Util ar fi ca parintii sa fie destul de maturi sa redacteze un plan parental sa detalieze modul exact cum se vor lua deciziile asigurand un echilibru cu privire la aspectele asupra carora parintele nerezident va lua decizia finala in caz de neintelegere si asupra caror aspecte decizia finala va fi luata de catre parintele rezident.
Organizatia noastra militeaza pentru introducerea obligativitatii ca judecatorul sa ceara parintilor un plan parental detaliat pe modelul celor de aici.
O alta sugestie binevenita ar fi sa invitati celalalt parinte la mediere benevola cu privire la modul concret de exercitare al autoritatii parintesti, sa utilizati planul parental propus de catre noi (link-ul de mai sus) si sa apelati pentru asistenta la unul dintre mediatorii de aici. Toti cei care au fost expusi au subscris si utilizarii planului parental minimal ca suport al medierii.
Altfel, daca in continuare, parintele rezident boicoteaza colaborarea va trebui sa documentati acest lucru, iar faptele odata documentate pot consitui motiv de revedere a solutiei de stabilire a locuintei, cu posibilitatea (cel putin teoretica – inca nu stim cum vor judeca instantele) de schimbare a rolurilor de parinte rezident si parinte nerezident. Unul dintre criteriile cele mai importante de care judecatorii ar trebui sa tina seama cand stabilesc locuinta minorului este legat de disponibilitatea de colaborare a prezumtivului parinte rezident. Vedeti in acest sens si algortmul propus de noi aici.
Ne manifestam speranta ca atat dvs. cat si fostul partener veti reusi sa gasiti calea de mediere si conciliere cu privire la aceste aspecte (care nu e decat in folosul copiilor dvs). Dar daca acest lucru nu se intampla va sugeram sa documentati lucrurile si sa reveniti in instanta pentru a obtine o schimbare de locuinta pentru copil.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Va multumim pentru comentariul dvs. Acesta va fi moderat in cel mai scurt timp posibil.
Politica sitului nu permite schimbul de adrese de e-mail, limbajul licentios sau atacul la persoana.
Colectivul ARPCC